Monday 15 April 2013

Filozofie 102



            Viaţa nu e carte. Nu se răsfoieşte pur si simplu. Nu are pagini vechi si uzate, nu miroase a praf, a veacuri sau a cititor. Nu se aşază în raft. Nu stă ordonată frumos într-o bibliotecă si nici nu serveşte pe post de decor.
            Viaţa nu e volum de versuri sau de proză scurtă. Roman, nuvelă, schiţă, basm, baladă. Nici măcar jurnal nu e, căci un jurnal rămane neclintit de-a lungul veacurilor si îşi menţine conţinutul intact, nealterat si netrecut prin sita subiectivitatii umane. Memoriile, pe de alta parte, devin uşor, uşor tot mai difuze. Unele se estompează, altele se modifică datorită schimbării percepţiei, iar în final se pierd irecuperabil odată cu fiinţa.
            Viaţa nu e carte. Vreau să spun, viaţa nu se citeşte si se pune deoparte, pentru ca, mai apoi, peste ani, sa fie găsită undeva într-un ungher, unde a fost uitată de mult, plină de colb. Ea nu stă închisă între coperte, aşteptand să fie descoperită si deschisă.
            Viaţa nu e romanul lui Dumas, Sienkiewicz, Stendhal, Dostoievski, Nabokov, Grisham, Brown, Murakami, Green sau oricare altul. Nu e basmul lui Ispirescu, nici pe departe. Viaţa nu încape în mainile unui om, indiferent de ce dimensiuni impresionante ar avea acestea.
            Cartea stă cuminte, nemiscată, nu cere, nu întreabă, nu se răzvrăteste, nu ripostează. Viaţa nu e carte.
            Dar, atunci, ce e?

2 comments:

  1. viata este un cuvant care trece prin prezent pentru ca ea nu exista in afara prezentului.

    ReplyDelete
    Replies
    1. frumos spus, Petru! ar trebui sa postezi si tu undeva ce scrii, mai ales ca stiu ca scrii asa frumos :)

      Delete